[O1] Kręci ale nie chce odpalić !!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kredka100
    Classic
    • 2010
    • 3

chyba sa inne chalogeny bierz sobie ledowe i odrazu będziesz mial je jako dzinne i będzie fajnie wyglądało
    po ile zderzaczki kupiłes/
    do lakierowania tzn kupiles w jakims kolorze i bedziesz malowal czy sa w podkładzie?
  • Pawel15
    Classic
    • 2008
    • 8

Mam problem i Proszę o pilną pomoc !!!
    Mam Octavię 1,9 TDI (AGR) z 1998r, przebieg 208.000 km. Rozrząd wymieniony przy 180.000 km.
    Wczoraj rano pojechałem do pracy, wszystko było jak zwykle oki, wczesnym wieczorem po pracy chcę wrócić do domu odpalam i niestety nic z tego. Kręcić kręciła, a odpalić nie chciała. Na początku dźwięk jakby rozrusznik (bendix), następnie kontrolki po przekręceniu kluczyka szybko mrugają wydając "cykający" dźwięk, więc na sznurek i do elektryka. Elektryk mnie dziś rano oświecił, że wszytko ok i to coś z silnikiem. Więc sznurek i do najbliższego mechanika (nie tam gdzie zawsze, bo to za miastem). Pod wieczór podszedłem do niego, a on mi, że poważna sprawa w silniku. Jak powiedział, komputer błędu żadnego nie pokazuje. Bardzo się pali do zdejmowania głowicy, bo wówczas będzie mógł zobaczyć co się stało, a wg jego to może być pęknięta głowica, walnięta uszczelka pod głowicą lub coś z zaworami. Dodał jeszcze, że podczas próby uruchamiania próbuje na samym początku zaskoczyć po czym kręci a nie odpala, tak jakby nie było ciśnienia. Proszę o w miarę szybką pomoc w doradzeniu mi czy podjąć decyzję o zdejmowaniu głowicy, bo raczej nie jestem tego zwolennikiem !!! Pozdrawiam

Komentarz

• krzysiek13
      L&K
      • 2010
      • 1155

Sprawdzić kompresję
      Octavia

Komentarz

• Pawel15
        Classic
        • 2008
        • 8

A jak powinna być ?

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Pawel15
          podczas próby uruchamiania próbuje na samym początku zaskoczyć po czym kręci a nie odpala, tak jakby nie było ciśnienia
          Ja bym na początek zmienił mechanika.Z daleka widać,że gostek nie ma pojęcia w czym rzecz i nawet jak nic nie zrobi,to skasuje Cię za rozebranie silnika.
          Następnie ktoś kumaty niech zobaczy,czy podczas próby rozruchu paliwo dochodzi do wtryskiwaczy.Trzeba spojrzeć na wężyki paliwowe widoczne na górze silnika.
          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Krzycho-63
            Rider
            • 2007
            • 628
            • Superb II (3T4)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Dodał jeszcze, że podczas próby uruchamiania próbuje na samym początku zaskoczyć po czym kręci a nie odpala, tak jakby nie było ciśnienia.
            Dla mnie jest to sygnał ,aby sprawdzić klapę gaszącą czy nie zacięła się w pozycji zamkniętej.Objaw jest wtedy taki jak brak kompresji.
            Skoda Superb II Ambition
            2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• Pawel15
              Classic
              • 2008
              • 8

Dla zainteresowanych, przyczyna znaleziona - walnęła przepustnica.
              Dzięki wszystkim za dobre rady !
              Pozdrawiam !

Komentarz

• Krzycho-63
                Rider
                • 2007
                • 628
                • Superb II (3T4)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Krzycho-63
                Dla mnie jest to sygnał ,aby sprawdzić klapę gaszącą czy nie zacięła się w pozycji zamkniętej.Objaw jest wtedy taki jak brak kompresji.
                Dla zainteresowanych, przyczyna znaleziona - walnęła przepustnica.
                Właśnie to Ci napisałem!To jest to samo.Przy takim przebiegu zebrał się osad i pewnie przyblokował klapkę.
                Skoda Superb II Ambition
                2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• Pawel15
                  Classic
                  • 2008
                  • 8

Jeszcze raz śliczne dzięki.
                  Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...